coach voor hoogsensitiviteit regio Haarlem

"Waar ben je met je aandacht? Bij je dagdromen? Bij jezelf en je werk?
Bij wat je allemaal ziet, hoort en voelt?"

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een kwaliteit, een karaktereigenschap. Je bent ermee geboren (bron: Elaine Aron). Hoogsensitieve kinderen hebben een talent om op te merken. Ze zien, horen en voelen veel. Hun zenuwstelsel is heel verfijnd en werkt bijzonder goed en intensief. Daardoor nemen ze veel meer details waar van hun omgeving. Ze zullen als gevolg daarvan dieper en uitgebreider nadenken over wat ze beleven en leren. Als een hoogsensitief kind een klas binnenkomt, dan zal het onmiddellijk opmerken als de meubels anders staan, of als juf anders doet dan normaal. Ze voelen stemmingen en sfeer haarfijn aan. Ook als er tussen kinderen conflicten zijn, zal een sensitief kind dit opmerken en aanvoelen. Deze kwaliteit om op te merken en dingen aan te voelen is heel bijzonder en een gave.

Overprikkeling

Hoogsensitieve kinderen zijn bijna allemaal sociale kinderen. Ze zijn betrokken bij de wereld om hen heen, omdat ze zo opmerkzaam zijn. Het ene kind voelt vooral stemmingen en emoties van anderen aan, het andere hoogsensitieve kind is zich vooral bewust van de wereld en het onrecht in de wereld. Hun sociale bewustzijn maakt, dat ze sneller angstig reageren en sneller gekwetst zijn wanneer zij zelf of andere kinderen gepest worden (bron: Susan Marletta Hart).

Omdat ze zoveel opmerken kunnen ze intens zijn in hun emoties. Iedere indruk lijkt iets los te maken, of dat nu vreugde, verdriet, afschuw, schrik, angst, verbazing, verwondering of wat dan ook is. Ze zoeken indrukken op en halen deze diep naar binnen, door ze tot een onderdeel van hun innerlijke beleving te maken. Maar te veel indrukken achter elkaar, of een te heftige indruk ineens, kan tot uitputting leiden. Het kind raakt zo vol, dat het minder goed gaat functioneren. Er ontstaat, wat Elaine Aron noemt, 'overprikkeling'. Dat kan zich uiten in teruggetrokken of juist heel druk gedrag, woede- aanvallen, hangerigheid, op zichzelf willen zijn, huilen, boosheid of concentratieproblemen.

een hoogsensitief kind:

 • - is intuïtief
 • - voelt het aan als jij je niet goed voelt
 • - is wijs voor zijn leeftijd
 • - denkt veel en diep na, wil begrijpen
 • - stelt veel vragen
 • - is vaak in gedachten
 • - kan niet goed tegen veranderingen
 • - is empathisch en sociaal
 • - heeft een rijke fantasie en is creatief
 • - kan zichzelf heel goed vermaken
 • - is attent en opmerkzaam
 • - kan heel intens genieten
 • - is bedachtzaam en voorzichtig
 • - is intens blij als iemand aardig tegen hem doet
 • - is perfectionistich

Lees over hoogsensitiviteit op
Clarien's Blog

Is een hoogsensitief kind anders dan andere kinderen?

Een hoogsensitief kind voelt zich vaak anders, dan de andere kinderen. Omdat deze kinderen zoveel indrukken te verwerken hebben en de neiging hebben om gevoelens en stemmingen van anderen zich toe te eigenen, weten ze vaak geen raad met al deze gevoelens. Ze begrijpen soms niet goed wat er in hun omgaat en raken uit hun doen. Kinderen uiten dit soms met de woorden: “ik heb soms zulke rare gevoelens”, of “ik ben boos, maar ik weet niet waarom ik boos ben”. Ze zien geen onderscheid tussen hun eigen gevoelens en die van anderen. Als ze door hun ouders niet erkend worden in hun gevoeligheid kunnen ze zich onbegrepen voelen.

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak wijze kinderen, ze zijn bedachtzaam, denken snel, kunnen snel verbanden leggen en dat maakt ze ook angstig en voorzichtig. Ze zien immers overal gevaren en zijn minder impulsief. Hun denkproces, kan hun behoorlijk in de weg zitten. Vaak hoor ik ouders zeggen: ’ik gun mijn kind dat het wat minder zorgelijk door het leven kan gaan’. ‘Ik hoop dat mijn kind weer bij vriendjes durft te spelen’. ‘Ik gun mijn kind wat meer zelfvertrouwen’.

Praktijk Coaching Kitchen biedt laagdrempelige ondersteuning in de vorm van leuke cursussen en begeleiding voor hoogsensitieve kinderen, hun ouders en leerkracht. Door middel van verhalen, spel, knutselen en ontspanningsoefeningen leren kinderen zich bewust worden van eigen overprikkeling en leren ze praktische tools hoe ze overprikkeling kunnen verminderen. Met als resultaat een vrolijker en blijer kind dat zich stevig voelt en zich optimaal kan ontwikkelen.